Antifragiel

Voeg hier je gedachtes toe.. (optioneel)

Bart Stofberg

antifragielWat is het tegengestelde van de bewering: Ik ben allergisch voor spinazie? Je zou zeggen: Ik ben niet allergisch voor spinazie. Maar als ik die eerste bewering herformuleer: Ik word slechter van spinazie, dan is het tegengestelde natuurlijk: Ik word beter van spinazie.

Precies zo’n redenering heeft Nassim Nicholas Taleb in zijn boek Antifragiel. Een Chinese vaas is fragiel, die moet je weg houden van alle dynamiek. Als je die met de post verstuurt, staat er op “Voorzichtig! Breekbaar! Niet schudden”. Een steen is robuust, die maakt het niets uit of je er wel of niet mee schudt. Maar wat nou als je op het pakje kan zetten: Veel schudden, zo hard mogelijk. Daar wordt het beter van. Die eigenschap noemt Taleb antifragiel.

Natuurlijk is antifragiel familie van wendbaar. Maar wendbaar is bewust en georganiseerd en antifragiel is eerder een karaktereigenschap. Misschien is antifragiel wel intrinsiek wendbaar.

De openingszin…

View original post 60 more words

Advertisements

About kwalitisme

Een eigenwijze, dwarse, innovatieve denker. Een echte Child of the sixties, anti autoritair, liberaal, republikein maar verantwoordelijk. En is ervan overtuigd dat het teruggeven van eigen verantwoordelijkheid aan burgers veel zal verbeteren. Business Innovator. Ambassadeur van 'Use Your Own'. Ruim 30 jaar IT ervaring en nog steeds verbaasd over hoe slecht IT gebruikt wordt. IT zou vanuit de gebruikers moeten komen, niet opgelegd aan gebruikers. Maar niet alleen geïnteresseerd in IT. Ook financieel economisch groot voorstander van andere montaire systemen, niet gebaseerd op geld als handelsmiddel, maar gebaseerd op waarde. Kwaliteit is zijn passie: organisatie die gedreven worden door het leveren van echte kwaliteit van hun producte of diensten, zijn de organisaties die het verschil gaan maken en uiteindelijk overleven. Daarom nu Kwalitist, en een onderneming genaamd 'Kwalitsme': het opnieuw inhoud geven aan kwalititeit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s