Het Rijnland Model anders bekeken

In 1991 introduceerde de Fransman Michel Albert (1930-2015) het begrip Rijnland Model in zijn spraakmakende boek ‘Capitalisme contre Capitalisme’. Na het vallen van de Muur in 1989 viel het hem op dat zich twee vormen van kapitalisme ontwikkelden: een Europese (landen in het stroomgebied van de Rijn) en een Amerikaanse variant (Angelsaksisch Model). Je ziet het pas als je het door hebt. Dit is typisch zo’n geval. In dit artikel gaan we vooral in op het meest essentiële verschil tussen de beide varianten binnen de organisatiekunde. Belangrijk is dat je een weloverwogen keuze maakt en niet ergens stuck in the middle blijft hangen.

Sourced through Scoop.it from: xperwise.nl

Jaap Peters over Rijnlands,Holocracy, LEAN en Semco. Bij Rijnlanders is de organisatie in handen van de vakmensen zelf en die op hun beurt worden ondersteund door een goed geolied ondersteunend apparaat (‘de achterkant’).

See on Scoop.itCooperative capitalism

Advertisements

About kwalitisme

Een eigenwijze, dwarse, innovatieve denker. Een echte Child of the sixties, anti autoritair, liberaal, republikein maar verantwoordelijk. En is ervan overtuigd dat het teruggeven van eigen verantwoordelijkheid aan burgers veel zal verbeteren. Business Innovator. Ambassadeur van 'Use Your Own'. Ruim 30 jaar IT ervaring en nog steeds verbaasd over hoe slecht IT gebruikt wordt. IT zou vanuit de gebruikers moeten komen, niet opgelegd aan gebruikers. Maar niet alleen geïnteresseerd in IT. Ook financieel economisch groot voorstander van andere montaire systemen, niet gebaseerd op geld als handelsmiddel, maar gebaseerd op waarde. Kwaliteit is zijn passie: organisatie die gedreven worden door het leveren van echte kwaliteit van hun producte of diensten, zijn de organisaties die het verschil gaan maken en uiteindelijk overleven. Daarom nu Kwalitist, en een onderneming genaamd 'Kwalitsme': het opnieuw inhoud geven aan kwalititeit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s